Ayurvedic Healthcare System: Medicine, Techniques, and Therapies

Ayurvediskt hälsovårdssystem: medicin, tekniker och terapier

Ayurveda, etymologiskt, översätts till kunskap om livet, ett naturligt system av medicin som har sitt ursprung i Indien för mer än 5 000 år sedan. Baserat på teorin att stress eller obalans i en persons medvetande orsakar sjukdomar, rekommenderar Ayurveda specifika livsstilsförändringar och naturliga botemedel för att återställa harmonin mellan kropp, sinne, ande och miljö.

Ayurvedisk medicin bygger främst på universell anslutning, kroppskonstitution (Prakriti) och livskrafter (doshas). En inre rengöringsprocedur är det första steget i en ayurvedisk behandlingsregim, följt av en speciell diet, örtbehandlingar, massageterapi, yoga och meditation.

Ayurvedisk medicin använder oljor, kryddor och andra växter, inklusive örter. Behandlingens mål hjälper patienten genom att bli av med toxiner, minska symtomen, stärka immuniteten, lindra ångest och främja mer harmoni i deras liv.

Liksom traditionell kinesisk medicin, konventionell västerländsk medicin, naturläkemedel och homeopatisk medicin, anses Ayurveda vara en form av medicinsk vård. I kombination med vanlig medicinsk vård som en kompletterande terapi kan Ayurveda vara fördelaktigt.

Ayurvediska metoder eller metoder:

Ayurveda använder en mängd olika tillvägagångssätt för att bestämma den korrekta anpassningen och balansen mellan kropp och sinne.

Meditation och yoga:

Intuition och medvetenhet är grunden för Ayurveda. Ayurvedisk livsstil är baserad på meditation, en grundläggande komponent i traditionell yogapraktik. I Ayurveda uppmuntras meditationsövningar (inklusive yoga) för att främja ett integrerat holistiskt nervsystem, eftersom medvetande i Ayurveda är avgörande för att upprätthålla optimal hälsa. Meditation är en av de tekniker som används av Ayurveda för att uppnå denna harmoni, som försöker uppnå ett tillstånd av homeostas i kroppen.

Enligt Ayurveda är att förlora sin koppling till ren medvetenhet, essensen av deras väsen, den yttersta orsaken till sjukdom. Att återinföra sin relation till detta rena medvetande är den grundläggande komponenten i förebyggande och behandling. Både meditation och yoga är centrerade på att andas, upptäcka inre lugn och internt reglera dig själv. Dessa två metoder har djupa rötter i Ayurvedas traditionella holistiska livsstil.

Kostrekommendationer:

Enligt Ayurveda är kosten en av de grundläggande pelarna för hälsa; Ayurveda inkluderar den ayurvediska kosten, som har använts i tusentals år. Den fokuserar på att avgöra vilken ayurvedisk dosha som dominerar dig och konsumera speciell mat för att uppmuntra balans mellan de tre doshas. Enligt Ayurveda kan kroppen uppnå mental och känslomässig jämvikt genom att äta mat som kompletterar dess ayurvediska dosha-typ.

Hur fungerar det?

Baserat på din ayurvediska dosha, eller kroppstyp, är en ayurvedisk diet en form av ätregim som anger när, hur och vilken mat du ska äta. För att hjälpa dig att välja den ayurvediska dosha som mest liknar dig, är följande några av dess primära egenskaper:

 • Pitta (eld + vatten): Intelligent, flitig och envis. Denna ayurvediska dosha har vanligtvis en medelstor fysisk byggnad, ett snabbt humör och kan drabbas av sjukdomar som halsbränna, hjärtsjukdomar eller högt blodtryck.

 • Vata (luft + rymd): Livlig, aktiv och kreativ. När den är ur balans kan denna ayurvediska dosha, vanligtvis förknippad med smala, ljusa personer, orsaka problem med matsmältningen, trötthet eller ångest.

 • Kapha (jord + vatten): Naturligt sammansatt, solid och hängiven. En Kapha, ayurvedisk dosha, person har vanligtvis en mer robust konstitution och kan kämpa med diabetes, astma, depression eller viktökning.

Denna ayurvediska diet säger att de saker du bör äta för att uppmuntra inre harmoni beror på din ayurvediska dosha. Till exempel begränsar Pitta Ayurvedic Dosha kryddor, nötter och frön och prioriterar kylande, energigivande mat. Medan den undviker torkad frukt, salta örter och råa grönsaker, föredrar Vata Ayurvedic dosha varm, fuktig och jordad mat. Sist men inte minst avskräcker Kapha Ayurvedic dosha konsumtion av tung mat som nötter, frön och oljor till förmån för frukt, grönsaker och baljväxter.

Ayurvedisk livsstil: rekommendationer för att optimera hälsan:

Enligt Ayurveda är de tre hälsopelarna sömn, eliminering och kost och matsmältning. I dessa områden kan ens dagliga vanor ha en betydande inverkan. Rekommendationerna för daglig rutin anser att olika ayurvediska doshas är vanliga vid olika tidpunkter på dagen och natten.

Till exempel,

 1. Khapa (06:00 (soluppgång) till 10:00 & 18:00 till 22:00):
 • Middagen ska vara en lätt måltid. Dessutom kommer hungern att sätta in, och att konsumera mer mat vid denna tidpunkt kommer att överbelasta systemet och orsaka produktion av mer giftigt avfall.
 • Eftersom Kapha dominerar från 18 till 22, är det lämpligt att gå och lägga sig vid den tiden. Eftersom denna ayurvediska dosha är kopplad till tyngdegenskaper, är det logiskt att det här är en period då det blir lättare att somna och bli dåsig.
 • Från 6 till 10 på morgonen är Kapha stark; att vakna under denna tid kommer att få dig att känna dig tung och lat.

 1. Pitta (10.00 till 24.00 och 22.00 till 02.00):
 • Eftersom Pitta är vanligast vid den här tiden på dagen och matsmältningen kommer att vara som bäst, bör den mest omfattande måltiden intas vid middagstid.

 1. Vata (02.00 till 06.00 (soluppgång) och 14.00 till 18.00):
 • Det rekommenderas att gå upp tidigt på morgonen, före soluppgången, när Vata är som mest aktiv. Att vara uppe vid den här tiden kan hjälpa dig att känna dig energisk och föryngrad eftersom denna ayurvediska dosha är relaterad till rörelse och lätthet.

Ayurvedisk reningsterapi (Panchakarma):

För att bli av med gifter och stoppa utvecklingen av sjukdomar, föreslår Ayurveda renande terapi med årstidernas växling. "Panchakarma" eller "ayurvedisk reningsterapi" syftar på denna behandling.

Panchakarma ( ayurvedisk reningsterapi) innebär ofta;

 1. Snehana och Swedana är två metoder som fungerar som det första steget i att eliminera gifter från kroppen. Snehana innebär kroppslig inre och yttre oleation, medan Swedana använder värmeterapi.
 2. Fem praktiska metoder för att eliminera gifter från kroppen.
 3. Uppföljningsmetoder för föryngring och underhåll av fördelarna Panchakarma (ayurvedisk reningsterapi) ger.

De fem huvudteknikerna är;

 1. Terapeutisk emesis (Vamana): Gör det möjligt att rena andningsorganen och magen från extra slem och gifter.
 2. Utrensning (Virechana): Drar ut gifter från tunntarmen, levern och gallblåsan.
 3. Ört- och oljelavemang (Basti): Näring och rengöring för tjocktarmen.
 4. Nasal administrering av medicinska oljor och pulver (Nasya): tjänar till att stärka kranialområdet.
 5. Terapeutisk åderlåtning (Raktamokshana): Uppmuntrar skapandet av friskt, friskt blod samtidigt som blodomloppet rengörs.

Beroende på patientens specifika behov finns även andra ayurvediska terapier tillgängliga. Naturläkemedel och råd för dagliga rutiner ingår i uppföljningsrutinerna. Utövandet av panchakarma är fördelaktigt för att upprätthålla och främja hälsa och förebygga sjukdomar.

Ayurvedisk föryngringsterapi (Rasayanas):

Ayurvedas Rasayana-gren (ayurvedisk föryngringsterapi) fokuserar på att främja livslängd och fördröja eller stoppa åldrandet. Rasayanas innehåller vanligtvis örter eller örtkombinationer.

Rasayanas tros förbättra den allmänna hälsan genom att stärka kroppens försvar mot sjukdomar, utlösa kroppens naturliga vävnadsreparationsprocesser och fördröja eller vända nedgången som följer med åldrandet. De uppmuntrar kraft och uthållighet samt allmän hälsa. Rasayanas ger dessa resultat genom att hålla de tre doshorna - Vata, Pitta och Kapha - tillräckligt balanserade. Rasayanas, enligt Ayurveda, kan förhindra ärftliga anlag för flera sjukdomar om de tas tidigt i livet.

 

Ayurvedisk användning av kryddor för helande:

Kryddor har kraftfulla helande egenskaper! Eftersom de är så potenta, överväg hur mycket krydda som används i matlagning i förhållande till mängden mat vi konsumerar. Typiska kryddor som kanel, ingefära, vitlök, koriander, spiskummin och gurkmeja har stort medicinskt värde. Gurkmeja (Curcuma longa Linn.), enligt vetenskaplig forskning, har anticancereffekter. Både koriander (Coriandrum sativum Linn.) och vitlök (Allium sativum Linn.) är förebyggande mot hjärtsjukdomar. Diabetes kan effektivt behandlas med kanel. Dessa är enkla, prisvärda metoder för att förebygga sjukdomar och, i vissa fall, bota den.

Enligt Ayurveda drar varje dosha (Vata, pitta och Kapha) nytta av olika kryddor. Så vilka kryddor är bäst för varje dosha?

De bästa ayurvediska kryddorna;

 • För Vata; Svartpeppar, saffran, basilika, färsk ingefära, spiskummin och fänkål.
 • För Pitta: Färsk koriander, gurkmeja, kanel, mynta, koriander, fänkål och kardemumma.
 • För Kapha: Senapsfrön, kryddnejlika, gurkmeja, svartpeppar, chilipeppar och bockhornsklöverfrön (bäst att blötlägga bockhornsklöverfrön över natten så att det groddar lite) är bäst.

Du kan alltid använda kryddor som är fördelaktiga för alla ayurvediska doshas om du är osäker på vilken ayurvedisk dosha du faller under eller om flera ayurvediska doshas utgör din familj. Dessa inkluderar spiskummin, bockhornsklöver, färsk ingefära, koriander, svarta och vita senapsfrön, gurkmeja (använd dessa i vardagliga måltider) och asafoetida (även kallad hing); använd en liten tesked av denna krydda när du lagar mat, särskilt när du lagar bönor, för att lindra gaser och uppblåsthet. Dessa kan användas varje dag för att göra hälsosamma måltider.

Ayurvedisk användning av växtbaserade läkemedel:

Växtbaserade läkemedel har använts sedan den förhistoriska eran och har en betydande historia av att vara dokumenterad. Indianerna och afrikanerna använder örter i sina helande ritualer som en del av sin kultur. Men de användes i antik kinesisk, grekisk, egyptisk och indisk medicin för terapeutiska ändamål. Örter är en av de mest potenta medicinska komponenterna i det indiska ayurvediska sjukvårdssystemet.

Som ett resultat av utvecklingen av kemiska analystekniker i början av 1800-talet började forskare att isolera och förändra de aktiva komponenterna i örter och omvandla dem från obearbetade råvaror till syntetiska mediciner. Vid denna tidpunkt började användningen av naturläkemedel minska. Trots sin potenta farmakologiska effekt har syntetiska mediciner upptäckts vara betydligt dyrare och orsaka ett brett spektrum av ogynnsamma biverkningar.

Ayurveda rekommenderar inte att isolera den aktiva ingrediensen på grund av risken för skadliga biverkningar och förlusten av synergistiska fördelar. Man tror att en enda isolerad beståndsdel bara kan ha speciella egenskaper att posera; en hel ört kan till och med ha fler fytokemiska ingredienser, som samverkar med varandra i sådan harmoni att de neutraliserar biverkningar och enbart ger avsedd farmakologisk verkan. Som ett resultat återvänder många till växtbaserade läkemedel eftersom de lovar att vara säkrare och kommer från naturen.

Ayurvediska örtläkemedel:

Örter erkänns i Ayurveda som att de har kraften att ge näring och rengöra kroppen samtidigt som de reglerar fysiska system. Ayurvediska läkemedel delas in i tre grupper baserat på ursprungskällan: ört, mineral och djur. Bland dessa har örtformuleringen nyligen vuxit avsevärt och fått ökad global uppmärksamhet. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är 80 % av världens befolkning fortfarande i första hand beroende av traditionella mediciner för medicinsk vård.

I den utvecklade världen, där marknadsexpansion ägde rum i europeiska länder och USA, har en betydande ökning av växtbaserade formuleringar noterats under de senaste åren. Under människans sjukvårdshistoria har betydelsen av örter påverkats av rikedomen i dess flora. Omkring 15 000 medicinalväxter har identifierats i Indien, varav 7 000–7 500 användes av lokalbefolkningen för att behandla olika åkommor. Cirka 700 olika växtarter känns igen i Ayurvedas medicinska system.

Med kunskap om isolering, rening, karakterisering och typ av beredningsmetoder förstärks upptäckten av örter ytterligare. Ordet "växtbaserade läkemedel" betecknar de delar av en växt (blad, blommor, frön, rötter, bark, stjälkar, etc.) som används för att göra mediciner. Varje del av örterna utnyttjas fullt ut för de olika farmakologiska effekter de kan skapa och förvandlas till en mängd olika naturläkemedel. Dagens vetenskapliga framsteg har lett till identifieringen av ett ökande antal farmakologiskt aktiva komponenter i ayurvediska läkemedel och deras betydelse i läkemedelsbehandling. I huvudsak är de fytokemiska beståndsdelarna i växtbaserade läkemedel, såsom alkaloider, saponiner, tanniner, alkenylfenoler, terpenoider, flavonoider, forbolestrar och seskviterpenlaktoner, det som orsakar den önskade läkande effekten. Ännu mer än en av de tidigare nämnda fytokemiska komponenterna kan finnas i en enda ört, och de samverkar alla för att producera en farmakologisk effekt.

Enkel- och polyväxtbaserade formuleringar

Ayurvedisk läkemedelsformulering är baserad på två principer: att använda en ört som ett enda läkemedel och att använda mer än en ört; den senare är känd som Polyherbal Formulering eller PHF. Denna kritiska traditionella örtterapimetod, känd som polyherbalism, använder sig av blandningen av olika terapeutiska örter för att producera ökad terapeutisk effektivitet.

Istället för att välja individuella växtextrakt, föredrar det traditionella ayurvediska medicinsystemet växtformuleringar och blandade extrakt. Även om de aktiva fytokemiska komponenterna i specifika växter har en väletablerad historia, finns de vanligtvis bara i spårmängder och är sällan tillräckliga för att ge de önskade terapeutiska effekterna. Med tanke på detta har forskning visat att en kombination av dessa varierande kraftfulla örter kan resultera i ett bättre resultat.

Synergism är termen för detta gynnsamma ört-ört-interaktionsfenomen. Specifika farmakologiska effekter av växtbaserade produkters aktiva ingredienser är märkbara endast när de förstärks av andra växters; de märks inte när de används ensamma. Polyherbalism ger olika fördelar som inte finns i ett enda örtpreparat på grund av synergism. Jämfört med en enda växtbaserad formulering är PHF mer populär på marknaden på grund av dessa extra fördelar. Synergism fungerar på två sätt, beroende på arten av interaktionen (dvs. farmakodynamik och farmakokinetik). Förmågan hos en ört att hjälpa till med absorption, distribution, metabolism och eliminering av andra örter är i fokus för farmakokinetisk synergism. Å andra sidan undersöker farmakodynamisk synergism den synergistiska effekten när aktiva substanser med jämförbar terapeutisk effektivitet riktas mot en analog receptor eller fysiologiskt system.

Det är viktigt att komma ihåg att vissa örter anses vara oförenliga med varandra och inte bör konsumeras tillsammans när man skapar polyväxtbaserade blandningar. Dessa inkompatibiliteter kan orsakas av funktionella, energimässiga eller kvantitativa inkompatibiliteter. Till exempel har laxermedel och sammandragande medel en antagonistisk effekt där de motverkar varandras handlingar. Före försäljning krävs väl utformade kliniska prövningar för att verifiera kompatibiliteten hos olika örter i formuleringen av PHF.

För ayurvedisk/naturlig örtmedicin besök vår webbutik

Glöm aldrig:

Eventuella ayurvediska medel du använder bör diskuteras med din läkare. Personer som överväger att använda ayurvedisk terapi för att behandla ett barn eller som är gravid eller ammar bör prata med sin läkare först. Det är avgörande att bekräfta att någon sjukdom eller hälsodiagnos har gjorts av en sjukvårdspersonal med omfattande traditionell medicinsk utbildning och erfarenhet av att behandla den sjukdomen eller tillståndet.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.