From Fungi to Feel-Good: Surprising Benefits of Lion's Mane Mushroom for Battling the Blues

Från Fungi till Feel-good: Överraskande fördelar med Lion's Mane Mushroom för hantering av ångest

Depression, en utbredd neuropsykiatrisk störning som drabbar miljoner världen över, har blivit ett stort problem i vårt snabba moderna samhälle [ 1 ]. Dess försvagande effekter på det dagliga livet, tillsammans med risken för självmordstankar, gör det avgörande att utforska effektiva behandlingsalternativ [ 2 , 3 ]. Det är där Lion's Mane Mushroom kommer in i rampljuset som ett lovande naturläkemedel.

 

Naturliga alternativ fångar uppmärksamheten hos både forskare och individer som söker lindring, eftersom naturläkemedel har vunnit popularitet på grund av deras potential som kostnadseffektiva behandlingar för depressiva sjukdomar, med färre biverkningar och väl tolererade av patienter [ 4 , 5 ].

 

Bland det mångsidiga utbudet av medicinska svampar har Lion's Mane Mushroom, vetenskapligt känd som Hericium erinaceus, dykt upp som en spännande utmanare. Lion's Mane Mushroom, med sitt distinkta utseende som liknar ett lejons flödande man, har omhuldats i östasiatiska länder i århundraden. Nyligen genomförda studier har visat att denna unika svamp har en enorm potential för att främja nerv- och hjärnhälsa, vilket gör den till en övertygande kandidat för behandling av neurologiska störningar [ 6 ].

 

Depression, som är en komplex sjukdom med en mängd orsaksfaktorer, utmanar vår förståelse av dess ursprung. Emellertid tyder nya bevis på att Lion's Mane Mushroom kan erbjuda terapeutiska fördelar genom att ta itu med de neurodegenerativa och neurobiologiska förändringarna i samband med depression [ 7 ].

 

Intrigerande patofysiologiska teorier om depression och lejonmansvampens lovande roll

 

I följande avsnitt kommer vi att utforska de spännande hypoteserna kring depressionens patofysiologi och dess koppling till den terapeutiska potentialen hos Lion's Mane Mushroom.

 

Så gör dig redo att ge dig ut på en resa in i Lion's Mane Mushrooms värld och upptäck hur detta naturliga underverk potentiellt kan ge lindring till dem som kämpar mot depression. Låt oss reda ut mysterierna tillsammans och fördjupa oss i de spännande möjligheter som ligger framför oss.

 

1. Lion's Mane Mushroom ökar monoaminsystemet för att bekämpa depression:

Det finns en teori som kallas monoaminhypotesen om depression, som tyder på att när vi är deprimerade finns det en brist i överföringen av vissa kemikalier i vår hjärna som kallas monoaminer, som noradrenalin, serotonin och dopamin. Dessa kemikalier är ansvariga för att reglera vårt humör, och när de inte fungerar som de ska kan det bidra till depressiva symtom [ 8 , 9 ].

 

Nu är ett sätt att behandla depression genom att rikta in sig på och modulera dessa monoaminneurotransmittorer. I en studie av Chiu et al. (2018) , fann de att när möss utsattes för långvarig stress, ledde det till en minskning av nivåerna av dessa signalsubstanser i en del av hjärnan som kallas hippocampus. Men det är här det blir intressant: när de gav dessa stressade möss en hög dos av Lion's Mane Mushroom-extrakt hjälpte det faktiskt till att återställa nivåerna av serotonin, noradrenalin och dopamin i deras hippocampus [ 10 ].

 

De bioaktiva föreningarna i Lion's Mane Mushroom fungerar som MAO-hämmare, vilket innebär att de förhindrar nedbrytningen av dessa monoamin-neurotransmittorer, håller deras nivåer högre och kan potentiellt hjälpa till att förbättra humöret [ 10 ].

 

I enklare ordalag kan Lion's Mane Mushroom hjälpa till att öka de viktiga hjärnkemikalierna som kan vara lite knasiga när vi känner oss nere. Genom att hålla dem kvar längre kan det potentiellt ha en positiv inverkan på vårt humör och övergripande välbefinnande.

 

2. Lion's Mane Mushroom ökar hjärnhärledd neurotrofisk faktor (BDNF) för att bekämpa depression:

Det finns vissa ämnen som kallas neurotrofiska faktorer som spelar en roll för hälsan och tillväxten av våra hjärnceller [ 11 , 12 ]. En av dessa faktorer kallas Brain-Derived Neurotrophic Factor, eller BDNF. BDNF har kopplats till beteenden i samband med depression, som självmordstankar och nedstämdhet [ 13 ].

 

Intressant nog har studier visat att patienter med egentlig depression ofta har lägre nivåer av BDNF i sina hjärnor, vilket kan leda till problem med hjärnans funktion och bidra till depressiva symtom [ 14 ]. Men den goda nyheten är att behandlingar som ökar eller återställer BDNF-nivåer har visat sig lindra symtom på depression [ 15 , 16 ]. BDNF är som en nyckelspelare i hjärnans förmåga att förändras och anpassa sig, vilket är känt som neuroplasticitet. Det hjälper till med bildandet av nya kopplingar mellan hjärnceller, tillväxten av nya celler och deras mognad [ 17 ].

 

Nu är det här Lion's Mane Mushroom kommer in i bilden! Studier har visat att Lion's Mane Mushroom kan aktivera vägar i vår hjärna, vilket hjälper till att normalisera nivåerna av BDNF och dess associerade receptorer i hippocampus, särskilt i situationer med kronisk stress [ 10 ]. Detta innebär att Lion's Mane Mushroom potentiellt kan förbättra hjärnans förmåga att anpassa sig och växa, vilket leder till förbättringar av depressiva symtom.

 

3. Lion's Mane Svamp gnistor neurogenes för att bekämpa depression:

Det finns en annan teori som kallas den neurotrofiska/neurogena hypotesen om depression. Allt handlar om hur vår hjärnas förmåga att anpassa sig och förändras, kallad neuroplasticitet, kan påverkas när vi är deprimerade. När vi är under stress eller står inför aversiva situationer, kan vår hjärnas svar gå överstyr, vilket leder till depressiva symtom. Men här är den intressanta delen: vissa antidepressiva mediciner kan faktiskt stimulera adaptiva svar i vår hjärna, vilket hjälper till att lindra dessa symtom [ 18 ].

 

Ett annat viktigt begrepp kopplat till detta är neurogenes, som är produktionen av nya neuroner i hjärnan. Den neurogena hypotesen antyder att stress kan påverka neurogenes negativt, medan antidepressiva behandlingar kan ha en positiv effekt på den [ 19 , 20 ]. Studier har visat att patienter med depression ofta har minskade volymer av en hjärnregion som kallas hippocampus, som är involverad i inlärning, minne och känslor [ 21 , 22 ]. Men oroa dig inte, det är här Lion's Mane Mushroom kommer in i bilden!

 

Lion's Mane Mushroom innehåller speciella föreningar som kan stimulera produktionen av tillväxtfaktorer i vårt nervsystem, som NGF (nerve growth factor) [ 23 , 24 ]. Dessa tillväxtfaktorer är förknippade med neurogenes och våra hjärncellers förmåga att förändras och anpassa sig [ 25 ]. I en studie av Ryu et al. (2018) fann de att att ge möss en kronisk hög dos av Lion's Mane Mushroom-extrakt ledde till en ökning av antalet nya neurala celler i en hjärnregion som kallas dentate gyrus. I grund och botten främjade det tillväxten av nya neuroner och ökade deras överlevnad i det området [ 26 ].

 

Så genom att ta Lion's Mane Mushroom kan vi kanske stödja tillväxten av nya hjärnceller, vilket kan ha en positiv inverkan på vår hjärnas förmåga att anpassa sig och bekämpa depression. Det är som att ge vår hjärna en boost för att hjälpa den att läka och återhämta sig.

 

4. Lion's Mane tämjer inflammation för att bekämpa depression:

Det finns något som kallas den inflammatoriska hypotesen om depression. Det tyder på att när vi är deprimerade kan det finnas en ökning av vissa ämnen i vår kropp som kallas pro-inflammatoriska cytokiner. Dessa ämnen är kopplade till inflammation och kan spela en roll vid depressiva symtom [ 27 , 28 ].

 

Forskare har studerat detta genom att använda djurmodeller och funnit att när de exponerade djuren för saker som orsakar inflammation, som vissa kemikalier eller stressfaktorer, ledde det till beteenden som liknar depression, såsom aptitlöshet och minskad aktivitet [29 , 30 ]. De observerade också förändringar i nivåerna av dessa proinflammatoriska ämnen i hjärnan [ 31 , 32 ]. På liknande sätt fann de i kliniska prövningar att personer som upplever depression ofta har förändrade nivåer av dessa substanser [ 33 , 34 ].

 

Men det är här Lion's Mane Mushroom kommer in i bilden! Studier har visat att vissa föreningar i Lion's Mane Mushroom, som amycenon och erinacin A, har antiinflammatoriska effekter. Dessa föreningar kan hjälpa till att minska nivåerna av proinflammatoriska ämnen i vår kropp. Genom att göra det kan de bidra till de potentiella antidepressiva effekterna av Lion's Mane Mushroom [ 35 , 36 ]. 

Hur kliniska studier belyser Lion's Mane roll i att lindra depression


Följande studier ger några insikter om de potentiella fördelarna med Lion's Mane Mushroom för att lindra symtom på depression, ångest och sömnstörningar i kliniska prövningar. Här är de viktigaste resultaten av varje studie:

 

  • År 2010, Nagano et al. genomförde en studie om klimakteriet, depression, sömnkvalitet och allmänna besvär hos 30 kvinnor. De fann att konsumtion av kakor med Lion's Mane Mushroom-pulver hjälpte till att lindra symtom på depression, ångest, frustration och hjärtklappning [ 37 ].

 

  • År 2014, Inanaga et al. rapporterade en förbättring av neurokognitiv funktion hos en 86-årig manlig patient med återkommande depressiv sjukdom som behandlades med Lion's Mane Mushroom-extrakttabletter [ 38 ].

 

  • År 2015, Okamura et al. genomfört en pilotstudie på kvinnliga studenter med sömnstörningar. Efter 4 veckors intag av Lion's Mane Mushroom-extrakttabletter visade eleverna en ökning av ett biologiskt index relaterat till ångeststörningar, vilket tyder på en förbättring av ångest och sömnkvalitet [ 39 ].

 

  • En nyligen genomförd klinisk studie inkluderade 77 överviktiga eller feta deltagare med ångest, depression, hetsätning och sömnstörningar. De fick dagliga kapslar innehållande Lion's Mane Mushroom-extrakt i 8 veckor. Resultaten visade signifikant minskning av depression och ångest, samt förbättringar av sömnstörningar. Dessa positiva förändringar var associerade med ökade nivåer av pro-BDNF, en tillväxtfaktor relaterad till hjärnans hälsa [ 40 ].

 

Det är intressant att notera hur dessa studier visar lovande antydningar om Lion's Mane Mushrooms effekter på mentalt välbefinnande. Låt oss fortsätta att utforska och lära oss mer om potentialen hos denna otroliga svamp för att stödja vår mentala hälsa!

 

 

REFERENSER

 

  1. Världshälsoorganisationen Depression 2023. [(tillträde den 10 juli 2023)]; Tillgänglig online: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression

 

  1. Bartolomucci A., Leopardi R. Stress och depression: Preklinisk forskning och kliniska implikationer. PLoS ETT. 2009;4:e4265.

 

  1. McMahon FJ, Buervenich S., Charney D., Lipsky R., Rush AJ, Wilson AF, Sorant AJM, Papanicolaou GJ, Laje G., Fava M., et al. Variation i genen som kodar för serotonin 2A-receptorn är associerad med resultatet av antidepressiv behandling. J. Hum. Genet. 2006;78:804–814.

 

  1. Chan YC, Chen CC, Lee LY, Chen WP Aktiva substanser för att förhindra hörselförsämring, sammansättningen som innehåller de aktiva substanserna och beredningsmetoden för dessa. 10,405,504. S. Patent. 2019 10 september;

 

  1. Qureshi NA, Al-Bedah AM Humörstörningar och komplementär och alternativ medicin: En litteraturöversikt. Dis. Behandla. 2013;9:639–658.

 

  1. Thongbai B., Rapior S., Hyde KD, Wittstein K., Stadler M. Hericium erinaceus, en fantastisk medicinsk svamp. Prog. 2015;14:91. doi: 10.1007/s11557-015-1105-4.

 

  1. Brigitta B. Patofysiologi av depression och behandlingsmekanismer. Clin. Neurosci. 2002;4:7–20.

 

  1. Schildkraut JJ Katekolaminhypotesen om affektiva störningar: En genomgång av stödjande bevis. J. Psykiatri. 1965;122:509–522.

 

  1. Bunney EW, Davis JM Noradrenalin i depressiva reaktioner. En recension. General Psykiatri. 1965;13:483–494.

 

  1. Chiu CH, Chyau CC, Chen CC, Lee LY, Chen WP, Liu JL, Lin WH, Mong MC Erinacine A-berikad Hericium erinaceusmycelium producerar antidepressiva liknande effekter genom att modulera BDNF/PI3K/Akt/GSK-3β-signalering hos möss. J. Mol. Sci. 2018;19:341.

 

  1. Lee R., Kermani P., Teng KK, Hempstead BL Reglering av cellöverlevnad av utsöndrade proneurotrofiner. 2001;294:1945–1948.

 

  1. Skaper SD Neurotrofinernas biologi, signalvägar och funktionella peptidhärmare hos neurotrofiner och deras receptorer. CNS Neurol. Oordning. Läkemedelsmål. 2008;7:46–62.

 

  1. Kang HJ, Kim JM, Lee JY, Kim SY, Bae KY, Kim SW, Shin IS, Kim HR, Shin MG, Yoon JS BDNF-promotormetylering och självmordsbeteende hos depressiva patienter. Påverka. Oordning. 2013;151:679–685.

 

  1. Chen B., Dowlatshahi D., MacQueen GM, Wang JF, Young L. Ökad hippocampus BDNF-immunreaktivitet hos patienter som behandlats med antidepressiv medicin. Psykiatri. 2001;50:260–265.

 

 

  1. Lee BH, Kim H., Park SH, Kim YK Minskad plasma BDNF-nivå hos depressiva patienter. Påverka. Oordning. 2007;101:239–244.

 

  1. Castrén E. Neurotrofiska effekter av antidepressiva läkemedel. Opin. Pharmacol. 2004;4:58–64.

 

  1. Ohira K., Hayashi M. En ny aspekt av TrkB-signalvägen i neural plasticitet. Neuropharmacol. 2009;7:276–285.

 

  1. Loomer HP, Saunders JC, Kline NS En klinisk och farmakodynamisk utvärdering av iproniazid som en psykisk energigivare. Res. Rep. 1957;8:129–141.

 

  1. Drevets WC Neuroimaging och neuropatologiska studier av depression: Implikationer för de kognitiva-emotionella egenskaperna hos humörstörningar. Opin. Neurobiol. 2001;11:240–249.

 

  1. Hastings RS, Parsey RV, Oquendo MA, Arango V., Mann JJ Volumetrisk analys av prefrontal cortex, amygdala och hippocampus vid allvarlig depression. 2004;29:952–959.

 

  1. MacQueen GM, Campbell S., McEwen BS, Macdonald K., Amano S., Joffe RT, Nahmias C., Young LT Sjukdomsförlopp, hippocampus funktion och hippocampus volym vid allvarlig depression. Natl. Acad. Sci. USA. 2003;100:1387–1392.

 

  1. Vermetten E., Vythilingam M., Southwick SM, Charney DS, Bremner JD Långtidsbehandling med paroxetin ökar verbalt deklarativt minne och hippocampus volym vid posttraumatisk stressyndrom. Psykiatri. 2003;54:693–702.

 

  1. Kawagishi H., Shimada A., Shirai R., Okamoto K., Ojima F., Sakamoto H., Ishiguro Y., Furukawa S. Erinacines A, B och C, starka stimulatorer av nervtillväxtfaktor (NGF)-syntes, från mycelet av Hericium erinaceum. Tetrahedron Lett. 1994;35:1569-1572.

 

  1. Kawagishi H., Shimada A., Hosokawa S., Mori H., Sakamoto H., Ishiguro Y., Sakemi S., Bordner J., Kojima N., Furukawa S. Erinacines E, F och G, nervstimulatorer tillväxtfaktor (NGF)-syntes, från mycelet av Hericium erinaceum. Tetrahedron Lett. 1996;37:7399-7402.

 

  1. Skaper SD Neurotrofinernas biologi, signalvägar och funktionella peptidhärmare hos neurotrofiner och deras receptorer. CNS Neurol. Oordning. Läkemedelsmål. 2008;7:46–62.

 

  1. Ryu S., Kim HG, Kim JY, Kim SY, Cho KO Hericium erinaceusextract minskar ångest och depressiva beteenden genom att främja hippocampus neurogenes i den vuxna mushjärnan. Med. Mat. 2018;21:174–180.

 

  1. Zorrilla EP, Luborsky L., McKay JR, Rosenthal R., Houldin A., Tax A., McCorkle R., Seligman DA, Schmidt K. Relationen mellan depression och stressfaktorer till immunologiska analyser: En metaanalytisk översikt. Hjärnbeteende. Immun. 2001;15:199–226.

 

  1. Maes M. Cytokiner vid svår depression. Psykiatri. 1994;36:498–499.

 

  1. Yirmiya R. Endotoxin producerar en depressiv-liknande episod hos råttor. Brain Res. 1996;711:163–174.

 

  1. Anisman H., Kokkinidis L., Merali Z. Ytterligare bevis för de depressiva effekterna av cytokiner: Anhedoni och neurokemiska förändringar. Hjärnbeteende. Immun. 2002;16:544–556.

 

  1. Reichenberg A., Yirmiya R., Schuld A., Kraus T., Haack M., Morag A., Pollmächer T. Cytokin-associerade känslomässiga och kognitiva störningar hos människor. General Psykiatri. 2001;58:445–452.

 

  1. Eisenberger NI, Berkman ET, Inagaki TK, Rameson LT, Mashal NM, Irwin MR Inflammationsinducerad anhedoni: Endotoxin minskar ventrala striatumsvar på belöning. Psykiatri. 2010;68:748–754.

 

  1. Bossù P., Cutuli D., Palladino I., Caporali P., Angelucci F., Laricchiuta D., Gelfo F., De Bartolo P., Caltagirone C., Petrosini L. En enda intraperitoneal injektion av endotoxin i råttor inducerar långa - bestående modifieringar i beteende och hjärnproteinnivåer av TNF-α och IL-18. Neuroinflammation. 2012;9:101.

 

  1. Talarowska M., Szemraj J., Gałecki P. Interleukingenernas roll under depression. Öppna Med. 2016;11:41–48.

 

  1. Kuo HC, Lu CC, Shen CH, Tung SY, Hsieh MC, Lee KC, Lee LY, Chen CC, Teng CC, Huang WS, et al. Hericium erinaceusmycelium och dess isolerade erinacin Ett skydd mot MPTP-inducerad neurotoxicitet genom ER-stress, vilket utlöser en apoptoskaskad. Transl. Med. 2016;14:78.

 

  1. Yao W., Zhang J.-C., Dong C., Zhuang C., Hirota S., Inanaga K., Hashimoto K. Effekter av amycenon på serumnivåer av tumörnekrosfaktor-α, interleukin-10 och depression- liknande beteende hos möss efter administrering av lipopolysackarid. Biochem. Behav. 2015;136:7–12.

 

  1. Nagano M., Shimizu K., Kondo R., Hayashi C., Sato D., Kitagawa K., Ohnuki K. Minskning av depression och ångest med 4 veckor Hericium erinaceusBiomed. Res. 2010;31:231–237.

 

  1. Inanaga K. Markant förbättring av neurokognitiv funktionsnedsättning efter behandling med föreningar från Hericium erinaceum: A fall study of recurrent depressive disorder. Med. Universum. 2014;3:46–48.

 

  1. Okamura H., Anno N., Tsuda A., Inokuchi T., Uchimura N., Inanaga K. Effekterna av Hericium erinaceus (Amyloban ® 3399) på sömnkvalitet och subjektivt välbefinnande bland kvinnliga studenter: En pilotstudie. Med. Universum. 2015;4:76–78.

 

  1. Vigna L., Morelli F., Agnelli GM, Napolitano F., Ratto D., Occhinegro A., Di Iorio C., Savino E., Girometta C., Brandalise F., et al. Hericium erinaceus förbättrar humör och sömnstörningar hos patienter som drabbats av övervikt eller fetma: Kan cirkulerande pro-BDNF och BDNF vara potentiella biomarkörer? Baserat komplement. Altern. Med. 2019;2019:7861297.

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.