The Modern Ayurveda; A Global Paradigm Shift in Healthcare

Den moderna ayurvedan; Ett globalt paradigmskifte inom hälso- och sjukvården

Ett stort paradigmskifte inom vården pågår för närvarande över hela världen. Ayurveda, eller allmänt kallad ayurvedisk medicin, en behandlingsmetod som främjar hälsan med hjälp av naturliga, giftfria ingredienser och erkänner sinnets och känslornas betydelsefulla roll, är i centrum för denna övergång.

Låt oss förstå och förstå vad ett paradigmskifte är och hur Ayurvedas filosofi påverkar hälsovårdens paradigm??

Den bästa illustrationen av "paradigmskit" är inom fysikvetenskapen. Kvantfysik, supersträngar och fältteori har nu ersatt den traditionella Newtonska förklaringen av världen, som accepterades som faktum i 200 år.

Det paradigmskifte inom vården som vi just nu går igenom är ett steg i riktning mot holism, liknande konceptet ayurveda. Det föråldrade medicinska paradigmet delade in sinnet och kroppen i olika kategorier och såg människokroppen som en maskin med diskreta system, organ och vävnader. Det nya paradigmet erkänner kopplingen mellan den fysiska kroppen, sinnet, känslorna och miljön för att orsaka både hälsa och sjukdom. Och även kärnan i Ayurveda är att allt hänger ihop.

Läkaren har inte längre ensam auktoritet under det nya paradigmet, som har gjorts om som en modell för delat ansvar mellan patient och läkare, ungefär som hur en elektron som skapar en länk delas mellan två kärnor. För att undvika sjukdom och för att främja välbefinnande, livslängd, energi och lycka, sägs ayurveda vara holistisk eftersom det försöker integrera och balansera kropp, sinne och själ.

Ursprung till Ayurveda och modern revolution:

Den forntida indiska vediska kulturen är där Ayurveda först uppstod. I mer än 5000 år har sjukdomsförebyggande, hälsofrämjande och behandling alla åstadkommits med denna ayurvedas, helt naturliga, holistiska sjukvårdssystem.

Denna uråldriga vediska expertis, som ofta kallas ayurvedisk medicin, anses vara en av de äldsta terapeutiska vetenskaperna och har bestått fram till idag genom många århundraden av tradition. Ayurveda, även kallad "All Healings Moder", har sina rötter i Indien och går tillbaka tusentals år. Dess namn kommer från sanskritorden ayur (liv) och veda (vetenskap eller kunskap), och det översätts bokstavligen till "vetenskapen om livet", vilket betonar behovet av att uppnå harmoni och balans i livets alla aspekter, inklusive sinnet, kroppen , och ande.

Ayurveda är inte bara ett medicinskt system; det hänvisar också till ett sätt att leva som strävar efter att förlänga livet genom att bromsa eller stoppa åldringsprocessen. Dess mål är att främja optimal hälsa och välbefinnande genom en mångfacetterad strategi som tar hänsyn till sinne, kropp, beteende och miljö. Traditionella och ayurvediska läkemedel forskas och valideras med hjälp av vetenskapliga procedurer, som används i modern medicin, som ett resultat av en teknisk revolution inom hälso- och sjukvårdsindustrin. Den gyllene triangeln som bildas av konventionell medicin, samtida medicin och modern vetenskap kan tjäna som en illustration av denna sammansmältning av gamla och nya tillvägagångssätt.

Tillverkare av traditionella växtbaserade och ayurvediska läkemedel använder nu stränga kvalitetskontrollprocedurer (QC) för att garantera enhetlighet, säkerhet och effektivitet hos deras växtbaserade läkemedelspreparat. På grund av komplexiteten hos de kemiska komponenterna i växtbaserade läkemedel är metabolitprofilering och kvantitativ analys av den valda markörföreningen två kvalitetskontrollprocedurer som har tagits i beaktande. Varje steg i produktionsprocessen, inklusive mottagning av råmaterial, extraktion, processkontroll, slutvaror och underhåll av prover, är föremål för kvalitetskontroll. Interna QC-labb testar grundligt växtbaserade läkemedel för tungmetaller, bekämpningsmedel, giftiga metaboliter, mikrobiella toxiner, patogena bakterier och andra främmande ämnen.

Förhoppningen är att denna sammansmältning av gammal visdom och banbrytande vetenskapliga metoder skulle inleda en ny era där traditionell medicin och samtida medicin kommer att arbeta unisont för att erbjuda överkomlig, lättillgänglig hälsa till varje medlem av världens mänskliga gemenskap.

Måste läsa: Ayurvediskt hälsovårdssystem: medicin, tekniker och terapier

Modern Concept of Personalized Medicine (PM) vs. Ayurvediskt koncept av Prakriti (mänsklig konstitution):

PM, även känd som individualiserad medicin, är en terapeutisk strategi som går snabbt framåt på grund av dess potential att förbättra och revolutionera sjukvårdssystemet. Grundtanken med PM är att anpassa de terapeutiska metoderna efter varje patients kliniska, genetiska, epigenomiska, proteomiska och miljömässiga profiler.

Idén med personlig medicin härrör från traditionell ayurvedisk medicin, som använder ett stegvis tillvägagångssätt som sin grundläggande grundsats för skräddarsydd behandlingsplanering. Enligt Ayurveda utvecklas varje persons grundläggande psykofysiologiska konstitution, eller Prakriti, vid födseln och skiljer sig från andra människors samtidigt som den är konstant under hela livet. Därför bör varje människa ses som en unik enhet. Varje persons Prakriti påverkar hur de kommer att reagera olika på de identiska stimuli, vilket utmärker varje person som en unik varelse.

Medan i Ayurveda, en persons Prakriti (psyko-fysiologiska mänskliga konstitution), som är oberoende av ras, etniska eller geografiska faktorer, separerar och skiljer dem från andra baserat på morfologiska, fysiologiska eller psykologiska egenskaper, delar modern medicin in och kategoriserar människan befolkning enligt geografiskt ursprung, etnicitet, ras och andra faktorer.

Begreppet hälsa i Ayurveda:

Ayurveda ser hälsa som mer än bara frånvaron av sjukdom. Detta hälsobegrepp är känt i Ayurveda som Swastha (Swa- betyder själv och Astha- betyder etablerat). En frisk person är en som är etablerad i sitt eget "Själv", vilket innebär att ha samma grundläggande psykofysiologiska konstitution (Prakriti) som skapades vid födelseögonblicket.

Jord- och frökonceptet är en av Ayurvedas hälsoteorier. Organismer eller andra element som orsakar sjukdom betraktas som fröet, medan fysiologin betraktas som jorden. Om den fysiologiska balansen bevaras är jorden steril och fröet kan inte utvecklas (dvs. sjukdomsprocessen kan inte inträffa även om det finns en organism eller annan orsaksfaktor i kroppen). Om jämvikten rubbas ger den resulterande obalansen fröet en gynnsam miljö att blomstra. I denna omständighet kan sjukdomsprocessen starta och utvecklas. Genom att bevara balansen i fysiologin, såväl som i sinnet, beteendet och den yttre miljön, syftar Ayurveda till att förhindra att sjukdomar utvecklas.

Hälsovårdssystem: Allopatiska vs. ayurvediska:

Allopati, som för närvarande är den dominerande grenen av medicin, hanterar vanligtvis bara sjukdomens symtom och lämnar dess underliggande orsaker oåtgärdade. Den behandlar akuta störningar och skador med anmärkningsvärda resultat, men den kan inte förhindra att kroniska åkommor återkommer. Diabetes, högt blodtryck och fetma är alla kroniska tillstånd som endast kan hanteras eller behandlas symptomatiskt.

Ayurvedas kärnprinciper inkluderar att undvika onödigt lidande och bibehålla god hälsa under lång tid. Ayurveda kan hjälpa till att behandla dessa kroniska sjukdomar genom att använda naturliga metoder som kost, örter, kryddor, mineraler, träning, meditation, yoga, mental hygien, ljud, dofter och mekaniska procedurer för att ta bort sjukdomens grundorsak genom att återställa balansen och kl. samtidigt skapa en hälsosam livsstil för att förhindra återfall. På detta sätt står ayurvedisk behandlingsmetod i motsats till allopatisk medicin, som i första hand använder syntetiska kemikalier avsedda för specifika målreceptorer och i första hand ger symtomatisk lindring. Den innehåller alla medicinska specialiteter och hjälper till att få en integrerad lösning på problemet baserad på individens distinkta kroppssammansättning, eller Prakriti.

Måste läsa: Ayurvediskt hälsovårdssystem: medicin, tekniker och terapier

Principen för Ayurvedas hälsovårdssystem: Naturens tre energiska krafter:

Enligt Ayurveda består kosmos av de fem elementen eter (rymden), luft, eld, vatten och jord. Dessa fem komponenter är därför livets grund och sägs utgöra det levande mikrokosmos (människor). När de paras, tros dessa komponenter skapa tre separata typer av energi som flödar genom hela vår kropp.

I Ayurveda kallas dessa energier för Doshas. Dessa är:

  • Kapha Dosha
  • Pitta Dosha
  • Vata Dosha

Innan du fördjupar dig i krångligheterna hos var och en av de tre doshana är det viktigt att förstå deras grundläggande make-up och deras övergripande funktion i den naturliga världen.

Doshas elementära makeup:

Som med allt i naturen består alla doshas av alla fem element, även om de mestadels består av två.

Dosha

Primära element

Vata

Air + Space

Pitta

Eld + vatten

Kapha

Vatten + Jord

De tre doshasna betraktas i Ayurveda som universella principer som styr alla aspekter av materiell skapelse, inklusive mineral-, växt- och djurriket, dygnets timme, årstiderna och till och med planeterna och galaxerna. Den mänskliga fysiologin är alltså oupplösligt kopplad till hela tillvaron.

En persons mänskliga konstitution, eller Prakriti, representeras av dessa, som tillsammans kallas "Tridoshas". Vid tidpunkten för födseln har varje person en viss balans av Vata, Pitta och Kapha; denna balans är känd som deras psykofysiologiska konstitution, eller Prakriti, och den påverkar både de fysiska och mentala egenskaperna hos en person. Individen kommer att förbli vid god hälsa så länge som Prakriti bevaras. En obalans i förhållandet mellan doshas, ​​som formar individuella Prakriti, kan dock bero på dåliga kost- och livsstilsval såväl som andra aspekter av det dagliga livet; detta obalanserade förhållande är känt som Vikriti eller sjukdom.

Doshas kvalitativa karaktär

Varje dosha identifieras av en grupp kvaliteter som återspeglar dess natur och distinkta energier:

Dosha

Natur

Kvaliteter

Vata

Vind (luft)

Torr, lätt, kall, grov, subtil, mobil, klar

Pitta

Brand

Varm, skarp, lätt, flytande, spridd, oljig

kapha

Vatten

Tung, Långsam, Sval, Oljig, Smidig, Tät, Mjuk, Stabil, Grov, Klibbig

Dessa egenskaper gör att balansera doshas mycket intuitivt eftersom, i Ayurveda, motsatser balans och like ökar like. Generellt sett kan vi uppmuntra en återställning till jämvikt när en av doshas är störd genom att minska effekten av den doshas egenskaper och gynna deras motsatser.

De få motsatser som oftast nämns i Ayurveda listas i tabellen nedan.

Ayurvedas få par av motsatser:

Kall

Varm

Oljig

Torr

Slät

Grov

Tät

Flytande

Mjuk

Hård

Stabil

Mobil

Äckligt

Subtil

Dessutom, om vi är medvetna om de exakta egenskaperna som förvärras, kan vi koncentrera oss på att lugna dem specifikt samtidigt som vi väljer måltider, örter och situationer som förstärker deras motsatta energier.

Doshas, ​​deras typiska och invecklade funktioner

Doshas finns i hela naturen, men de är mest användbara för att förstå levande varelser, inklusive oss. De specifika kombinationerna av element och attribut som var och en av de tre doshas besitter ger var och en av dem en distinkt personlighet. Varje dosha styr naturligtvis en viss uppsättning fysiologiska processer, åtminstone i teorin. Var och en av doshasna stör kroppen på sitt eget distinkta sätt när den är irriterad. Därför är var och en av de tre doshas - vata, pitta och kapha - kopplade till en specifik uppsättning hälsoproblem och tendenser till sjukdom.

Vi kommer därför att undersöka deras primära roller i samband med mänsklig fysiologi.

  1. Vata; Optimal funktion och obalans
  • Optimal funktion: Vata är ofta kopplat till vind eftersom det representerar rörelseenergin (och luftelementet). Vata reglerar all rörelse, inklusive alla muskelsammandragningar, vävnadsrörelser, cellulär rörlighet och kommunikation inom sinnet och nervsystemet. Det är förknippat med kreativitet och flexibilitet.
  • Obalans : Vata har en tendens att skapa rädsla, ångest, ensamhet och trötthet när den är i obalans. Det kan hindra effektiv kommunikation, resultera i fysisk och känslomässig utmattning och skapa en mängd olika avvikande rörelser i kroppen, inklusive ofrivilliga rörelser, skakningar och muskelspasmer.

  1. Pitta; Optimal funktion och obalans
  • Optimal funktion: Pitta är intimt förknippad med eldelementet eftersom det betyder transformationsenergin. Pitta är dock mestadels en vätska i levande varelser, varför vatten är dess sekundära ingrediens. Pitta sprider sig trots att den varken är rörlig eller stabil, ungefär som hur en elds värme genomsyrar omgivningen eller hur vatten rör sig i den riktning som marken bestämmer. Pitta reglerar kroppstemperatur, ämnesomsättning, näring och kunskapens ljus; den är starkt knuten till intelligens, kunskap och matsmältningen av livsmedel, övertygelser, känslor och upplevelser.
  • Obalans : Pitta producerar flamboyanta, reaktiva känslor som irritation, ilska, svartsjuka och kritik när den är ur balans. Inflammatoriska sjukdomar, som kan skada organ och vävnader i hela kroppen, orsakas ofta av en obalanserad pitta.

  1. Kaphaen; Optimal funktion och obalans
  • Optimal funktion: Kapha är främst relaterad till jorden och vattenelementen eftersom det ger allt struktur, soliditet och sammanhållning. De vattniga egenskaperna av kärlek och medkänsla förkroppsligas också av kapha. Denna dosha stödjer immunitet, smörjer lederna, återfuktar huden, återfuktar alla celler och system och skyddar vävnader.
  • Obalans : När kapha är ur balans kan det skapa envishet, slöhet och motvilja mot förändringar såväl som känslor av anknytning, girighet och ägandefullhet. På en fysisk nivå tenderar kapha att uppmuntra stagnation och överbelastning i alla kroppens organ och vävnader, inklusive sinnet.
Måste läsa: Ayurvediskt hälsovårdssystem: medicin, tekniker och terapier

Slutsats:

Det ayurvediska hälsovårdssystemet, som utvecklades för över 5000 år sedan och fortfarande används idag för att förebygga sjukdomar, främja god hälsa och behandling, är i fokus för det nuvarande paradigmskiftet inom global hälsovård. För att säkerställa konsistensen, säkerheten och effektiviteten hos deras medicinska preparat gjorda av örter, forskas och valideras traditionella och ayurvediska läkemedel med hjälp av vetenskapliga metoder som en del av sjukvårdsindustrins tekniska revolution. Ayurveda, en form av forntida indisk medicin, har sina rötter i idén om en snabbt utvecklande terapeutisk strategi känd som PM eller individualisera medicin. Ayurveda innehåller en grundläggande filosofi för att skräddarsy terapin i enlighet med den individuella ansatsen.

Ayurvedas fem grundläggande element - som fungerar som universums byggstenar - tros kombineras för att skapa de tre olika typer av energi som kallas doshas. Manifestationen av dessa element genom doshas är det som ger upphov till våra olika konstitutioner, även om denna grund förenar alla människor. Det som skiljer var och en av oss från varandra är hur de tre doshorna manifesterar sig och i vilken proportion.

Förhållandet mellan var och en av de tre doshas förändras ständigt när vi går genom livet beroende på din omgivning, näring, säsongs- och klimatförhållanden, ålder och en mängd andra faktorer. Att känna till och uppskatta vår dosha är viktigt för att förstå vilka vi är. Den ger förslag på vad man ska äta och vad man ska göra när våra energinivåer börjar fluktuera. Det blir enklare att balansera vissa reaktioner och tendenser ju mer vi är medvetna om deras potentiella orsaker.

Besök vår webbutik för ayurvediska medel

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Love this!

Leah

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.