Tongkat Ali: The Science Backed Wonder Supplement for Optimal Health and Longevity

Tongkat Ali: Det vetenskapligt förankrade mirakeltillskottet för optimal hälsa, kraft och livslängd

Letar du efter ett naturligt botemedel som kan hjälpa till att förbättra din fysiska och sexuella prestation, mental klarhet och fokus, minska stress och ångest samt övergripande motståndskraft?

Välkommen till världen av Tongkat Ali , djupt inne i de frodiga regnskogarna i Sydostasien, växte denna magiska ört känd som Tongkat Ali eller "Alis käpp", efter dess förmåga att ge män styrka och vitalitet som en ung mans, i på samma sätt som en "käpp" stärker och hjälper den svage.

 

"Låt oss gräva djupare in i Tongkat Alis historia och dess traditionella användningsområden."

 

Tongkat Ali, även känd som Eurycoma longifolia eller malaysisk ginseng eller Longjack, är ett litet vintergrönt träd/buske som är hemma i Malaysia, Indonesien och Thailand. Tongkat Ali har använts i århundraden inom traditionell medicin i Sydostasien, särskilt i Malaysia och Indonesien. Det användes från början som ett naturligt botemedel mot olika åkommor, inklusive feber, malaria, huvudvärk och trötthet. Dess mest populära användning var dock för att förbättra manlig virilitet och fertilitet.

I antiken ansågs Tongkat Ali vara en värdefull vara, och dess rötter handlades som en form av valuta. De lokala stammarna i Sydostasien skördade rötterna, torkade dem och malde dem till ett pulver för att göra en tonic som kunde konsumeras dagligen. Tonicen troddes förbättra energi, uthållighet och sexuell funktion hos män.

Men vad exakt gör Tongkat Ali till en så potent ört? Svaret ligger i dess aktiva föreningar, som har studerats omfattande av modern vetenskap. Tongkat Ali är rik på fytokemikalier som kvassinoider, eurycomaosider, eurycolactones, alkaloider, flavonoider och bioaktiva steroider.

Idag har modern vetenskap bekräftat vad dessa forntida healers redan visste: det är därför Tongkat Ali har blivit ett populärt tillskott för dem som vill öka sin fysiska och mentala prestation, öka sin libido och till och med förbättra sin allmänna hälsa. Men fördelarna med Tongkat Ali slutar inte där. Det har också visat sig ha antioxiderande och antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att skydda mot en mängd olika kroniska sjukdomar. Det kan också ha kognitiva fördelar, som att förbättra minnet och koncentrationen.

 

Men vad är egentligen Tongkat Ali, och varför har det blivit så populärt helt plötsligt?

I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande historien om denna antika ört och dyka in i den vetenskapliga forskningen som stöder dess många hälsofördelar. Så luta dig tillbaka, slappna av och följ med oss ​​på en resa genom regnskogarna i Sydostasien, när vi avslöjar Tongkat Alis hemligheter med stöd av vetenskap och de många sätt det kan gynna din hälsa och ditt välbefinnande. Från dess traditionella användning som ett naturligt botemedel till dess moderna tillämpningar som ett kraftfullt tillskott, det finns mycket att lära om denna fantastiska ört. Så låt oss dyka djupare in i fördelarna med Tongkat Ali och se hur denna ört kan hjälpa dig att uppnå dina hälsomål.

 

Effekter av Tongkat Ali på fertilitet, libido och sexuell hälsa: Förbättring av testosteronnivåerna för ett hälsosamt sexliv

Tongkat Ali, är känd för sin potential att förbättra testosteronproduktionen naturligt, ett hormon som primärt förknippas med manlig reproduktiv hälsa, spelar en avgörande roll för sexuell funktion, libido, fertilitet och allmänt välbefinnande. Tongkat Ali erbjuder potentiella fördelar för att förbättra testosteronnivåerna, vilket bidrar till ett hälsosamt sexliv och fysisk hälsa.

Hur Tongkat Ali förbättrar testosteronproduktionen:

Tongkat Ali, vetenskapligt känd som Eurycoma longifolia, har vunnit popularitet som ett naturligt tillskott för att förbättra testosteronnivåerna. Det verkar genom olika mekanismer för att öka testosteronproduktionen, inklusive:

1. Stimulering av Leydig-celler: Tongkat Ali har visat sig stimulera Leydig-celler i testiklarna, som är ansvariga för testosteronproduktionen. Det kan öka frisättningen av luteiniserande hormon (LH), som i sin tur stimulerar Leydig-celler att producera testosteron.

 

2. Undertryckande av könshormonbindande globulin (SHBG): Tongkat Ali kan hämma aktiviteten av SHBG, ett protein som binder till testosteron, vilket minskar dess tillgänglighet för användning i kroppen. Genom att minska SHBG-nivåerna hjälper Tongkat Ali till att öka mängden fritt testosteron som cirkulerar i blodomloppet.

 

3. Minskning av kortisolnivåer: Höga nivåer av stresshormonet kortisol kan negativt påverka testosteronproduktionen. Tongkat Ali har rapporterats ha kortisolsänkande effekter, vilket indirekt främjar testosteronsyntesen.

 

Förhöjda testosteronnivåer till följd av Tongkat Ali-tillskott kan ha djupgående effekter på fertilitet, libido och sexuell hälsa. Här är några anmärkningsvärda fördelar:

1. Ökat antal spermier: Tongkat Ali har associerats med ökat antal spermier, vilket bidrar till förbättrad fertilitet. Högre spermieantal ökar chanserna för framgångsrik befruktning.

 

2. Förbättrad spermiemotilitet: Tongkat Ali-tillskott har visat potential för att förbättra spermiers rörlighet, vilket hänvisar till spermiers förmåga att simma och nå ägget för befruktning. Förbättrad spermiemotilitet ökar sannolikheten för framgångsrik befruktning.

 

3. Förbättrad libido: Tongkat Ali har traditionellt använts som afrodisiakum på grund av dess potential att öka libido och sexuell lust. Genom att stödja testosteronnivåerna kan Tongkat Ali hjälpa till att öka sexuell upphetsning och lust.

 

4. Förbättringar av erektil dysfunktion: Erektil dysfunktion (ED) är ett vanligt tillstånd som kännetecknas av oförmågan att uppnå eller bibehålla en erektion. Tongkat Ali kan erbjuda fördelar för att förbättra ED genom dess effekter på testosteronnivåer och blodflöde. Ökat testosteron kan stödja erektil funktion genom att förbättra penisvävnadernas känslighet för sexuell stimulering.

 

Farmakologiskt aktiva ingredienser i Tongkat Ali:

Tongkat Ali innehåller olika farmakologiskt aktiva föreningar som bidrar till dess effekter på testosteronnivåerna. Några av dessa inkluderar:

1. Eurycomanone: Denna kvassinoidförening som finns i Tongkat Ali har rapporterats ha antiöstrogena egenskaper och kan bidra till att öka testosteronproduktionen.

 

2. Glykoproteiner: Tongkat Ali innehåller glykoproteiner som har visat potential för att stimulera testosteronproduktion och förbättra spermiekvaliteten, kan bidra till dess afrodisiakumeffekter och stödja sexuell hälsa.

 

3. Saponiner: Dessa föreningar som finns i Tongkat Ali har kopplats till ökade testosteronnivåer genom att främja frisättningen av LH och stimulera Leydig-cellaktivitet.

 

Vetenskapliga bevis och kliniska prövningar:

Många vetenskapliga studier och kliniska prövningar har undersökt effekterna av Tongkat Ali på fertilitet, libido och sexuell hälsa. Här är några anmärkningsvärda referenser:

 

 • En studie som publicerades i Andrologia Medical Journal undersökte effekterna av Tongkat Ali-tillskott på män med sen-debut hypogonadism (låga testosteronnivåer), belyser förbättringar av testosteronnivåer, sexuell funktion och allmänt välbefinnande ( 1 ).

 

 • En systematisk översikt och metaanalys, publicerad i Complementary Therapies in Medicine journal, har undersökt effekterna av Tongkat Ali på erektil funktion, vilket tyder på betydande förbättringar jämfört med placebo ( 2) .

 

 • En färsk metaanalysstudie från 2022 på olika randomiserade kliniska prövningar av Tongkat Ali stöder användningen av Tongkat Ali-tillskott för att öka testosteronproduktionen. Studien drog vidare slutsatsen att Tongkat Ali är ett säkert och lovande terapeutiskt alternativ, särskilt för hypogonadala män ( 3 ).

 

 • En 12-veckors placebokontrollerad studie på 109 män mellan 30 och 55 visade Tongkat Alis positiva resultat på sexuell hälsa och libido. Studien visade ökad spermiemotilitet, ökad spermavolym, ökad libido och förbättrad erektil funktion ( 4 ).

 

 • En 12-veckors forskningsstudie utförd av Medicus Research LLC i Northridge, Kalifornien, tittade på effekterna av Tongkat Ali på 26 mäns sexuella prestation, tillfredsställelse och övergripande välbefinnande. Studien fann att jämfört med de i placebogruppen upplevde deltagare som tog Tongkat Ali förbättrad sexuell prestation och högre subjektiva libidopoäng. Detta ledde till ökad hårdhet och erektionstid ( 5 ).

 

 • University of Science Malaysia genomförde en studie som fann bevis som tyder på att östrogen minskar testosteronproduktionen. Denna minskning av testosteron leder till en anmärkningsvärd ökning av spermieproduktion, mängd, vitalitet, koncentration och motilitet på grund av effekterna av Tongkat Ali ( 6 ).

 

 • En annan studie i PhytoMedicine visade att Tongkat Ali ökade sexuell lust, upphetsning och prestation (7 ).

 

Genom att höja testosteronnivåerna genom dess farmakologiskt aktiva ingredienser främjar Tongkat Ali ett hälsosamt sexliv och bidrar till övergripande sexuell och fysisk hälsa. Med stöd av vetenskapliga bevis och kliniska prövningar visar Tongkat Ali sin potential som en naturlig lösning för individer som vill förbättra sitt sexuella välbefinnande och övergripande livskvalitet.

 

Effekter av Tongkat Ali på mental hälsa: Främja ett hälsosamt och lyckligt liv

Psykisk hälsa spelar en avgörande roll för vårt övergripande välbefinnande och påverkar olika aspekter av våra liv, inklusive dagliga rutiner, relationer, arbetsprestationer och övergripande livskvalitet. Tongkat Ali, en traditionell medicinsk ört, har fått uppmärksamhet för sina potentiella effekter på mental hälsa.

Betydelsen av mental hälsa:

Att upprätthålla optimal mental hälsa är avgörande för vårt övergripande välbefinnande och lycka. Bättre mental hälsa påverkar positivt olika aspekter av våra liv, inklusive:

1. Dag-till-dag rutin: God mental hälsa främjar en känsla av välbefinnande, motivation och produktivitet, vilket gör att vi kan engagera oss i dagliga aktiviteter med entusiasm och effektivitet.

 

2. Relationer: Psykisk hälsa påverkar vår förmåga att bygga och upprätthålla sunda relationer. Det förbättrar vår kommunikationsförmåga, empati och känslomässiga välbefinnande, och främjar starkare kontakter med andra.

 

3. Arbetsliv: Positiv mental hälsa förbättrar arbetsprestation, koncentration, kreativitet och problemlösningsförmåga. Det bidrar till arbetsglädje och professionell tillväxt.

 

4. Livsstil och levnadskvalitet: Mentalt välbefinnande är nära kopplat till en hälsosammare livsstil, inklusive bättre egenvård, kost, träning och stresshantering. Det ökar vår övergripande livskvalitet och livsnjutning.

 

5. Livslängd: Forskning tyder på att individer med bättre mental hälsa tenderar att leva längre och uppleva en högre livskvalitet när de åldras.

 

Tongkat Alis effekter på mental hälsa:

Tongkat Ali erbjuder flera anmärkningsvärda effekter på mental hälsa, vilket främjar ett hälsosamt och lyckligt liv:

1. Humörförbättring: Tongkat Ali har rapporterats ha humörhöjande egenskaper. Det kan hjälpa till att lindra symtom på dåligt humör och främja ett positivt känslomässigt tillstånd.

 

2. Anti-ångest och stresslindring: Tongkat Ali har traditionellt använts för att minska ångest och lindra stress. Det kan ha lugnande effekter på nervsystemet, hjälpa individer att hantera stress och ångestrelaterade symtom.

 

3. Antidepression: Tongkat Alis potentiella antidepressiva effekter har undersökts i vissa studier. Det kan hjälpa till att reglera signalsubstanser associerade med humör, såsom serotonin, dopamin och noradrenalin.

 

4. Sömnstöd: Tillräcklig sömn är avgörande för mental hälsa. Tongkat Ali har rapporterats främja avslappning och förbättra sömnkvaliteten, vilket leder till ett utvilat sinne och bättre allmänt mentalt välbefinnande.

 

5. Minne och kognitiv funktion: Tongkat Ali har visat sig lovande när det gäller att stödja minne och kognitiv funktion. Det kan förbättra fokus, koncentration och mental klarhet, vilket bidrar till förbättrad kognitiv prestation.

 

Farmakologiskt aktiva ingredienser i Tongkat Ali:

Tongkat Ali innehåller olika farmakologiskt aktiva föreningar som bidrar till dess effekter på mental hälsa. Även om ytterligare forskning behövs för att helt förstå deras mekanismer, inkluderar några av de rapporterade ingredienserna:

1. Kvassinoider: Tongkat Ali innehåller kvassinoider, såsom eurycomanone, som har visat potential för att förbättra humöret och minska ångestliknande beteenden.

 

2. Glykoproteiner: Glykoproteiner som finns i Tongkat Ali kan bidra till dess ångestdämpande effekter och främja en känsla av avslappning.

 

3. Saponiner: Tongkat Alis saponiner kan stödja kognitiv funktion och minne genom att förbättra neurotransmittoraktivitet och förbättra neuronal kommunikation.

 

Vetenskapliga bevis och kliniska prövningar:

Flera vetenskapliga studier och kliniska prövningar har undersökt effekterna av Tongkat Ali på mental hälsa. Här är några anmärkningsvärda referenser:

 

 • Denna omfattande recension publicerad i European Neuropsychopharmacologyjournal undersökte bevisen för olika växtbaserade läkemedel, inklusive Tongkat Ali, vid behandling av depression, ångest och sömnlöshet. Det lyfte fram de potentiella fördelarna med Tongkat Ali för att förbättra humöret och minska ångestrelaterade symtom ( 8 ).

 

 • En studie av Dr. Shawn Talbot publicerad i The Journal of International Society of Sports Nutrition fann att personer som tog Tongkat Ali i 4 veckor upplevde en märkbar förbättring av sitt humör ( 9 ).

 

 • En 24-veckors studie testade 50 mg Tongkat Ali med multivitaminer på en grupp människor. Resultaten, efter 12 veckor, visade en tydlig förbättring av kognitiv stress, fysisk stress, beteendestress och övergripande stress ( 10) .

 

 • En studie genomförd 2022 i fyra veckor och publicerad i Journal of Nutritional Science & Vitaminology visade att Tongkat Ali kan hjälpa till med sömnproblem och förbättra sömnkvaliteten ( 11 ). Denna studie visade också att Tongkat Ali kan sänka kärnkroppstemperaturen (CBT) medan du sover. En annan studie som genomfördes 2012 avslöjade ett samband mellan lägre kroppstemperatur och förbättrad sömnkvalitet ( 12 ).

 

Tongkat Ali erbjuder anmärkningsvärda effekter på mental hälsa, vilket främjar ett hälsosamt och lyckligt liv. Vetenskapliga studier och kliniska prövningar ger bevis på dess potentiella fördelar för att stödja mentalt välbefinnande. Att prioritera mental hälsa är avgörande för ett tillfredsställande liv, och Tongkat Ali kan fungera som ett naturligt komplement för att stödja bättre mental hälsa.

 

 

Effekter av Tongkat Ali som ett ergonomiskt tillskott: Förbättra fysisk prestation, uthållighet och uthållighet

Tongkat Ali, har visat anmärkningsvärda fördelar som ett ergogent tillskott för idrottare, idrottare, individer med aktiva fysiska rutiner, de som arbetar långa pass och åldrande individer, på grund av dess potential att förbättra fysisk prestation, främja fettförlust, öka energi och uthållighet, stödja benhälsa och hjälp till återhämtning efter träning.

 

Tongkat Ali för fysisk prestation och kroppssammansättning:

Tongkat Ali erbjuder flera anmärkningsvärda effekter som positivt kan påverka fysisk prestation och kroppssammansättning:

1. Ökad mager muskelmassa: Tongkat Ali har rapporterats förbättra muskelproteinsyntesen, vilket bidrar till utvecklingen av mager muskelmassa och förbättringar av kroppssammansättningen.

 

2. Främjar fettförlust: Tongkat Ali kan hjälpa till att främja fettförlust genom att öka ämnesomsättningen, förbättra fettoxidationen och undertrycka aptiten, vilket leder till en minskning av kroppsfettprocenten.

 

3. Ökad energi och uthållighet: Tongkat Ali har traditionellt använts för att förbättra energinivåer och uthållighet. Det kan stödja fysisk uthållighet, vilket gör att individer kan delta i långvariga fysiska aktiviteter med minskad trötthet.

 

4. Snabbare återhämtning efter träning: Tongkat Ali har visat potential för att minska träningsinducerad muskelskada och inflammation, vilket främjar snabbare återhämtning efter intensiv fysisk aktivitet.

 

5. Minskad trötthet: Tongkat Alis adaptogena egenskaper kan hjälpa till att minska trötthet genom att modulera stresshormonsvar och öka energinivåerna.

 

6. Benhälsa och förebyggande av osteoporos: Adekvata testosteronnivåer bidrar till att upprätthålla en sund bentäthet och kan bidra till att minska risken för benskörhet och frakturer. Dessutom har Tongkat Ali rapporterats förbättra bentätheten, och därigenom stödja benhälsa och minska risken för åldersrelaterad benförlust och utveckling av benskörhet genom att främja optimal benhälsa och styrka.

 

Farmakologiskt aktiva ingredienser i Tongkat Ali:

Tongkat Ali innehåller flera farmakologiskt aktiva föreningar som bidrar till dess effekter på fysisk hälsa och prestationsförmåga. Några rapporterade ingredienser inkluderar:

1. Kvassinoider: Tongkat Ali är rik på kvassinoider, såsom eurycomanon, som kan spela en roll för att förbättra fysisk prestation, muskelutveckling och återhämtning.

 

2. Glykoproteiner: Glykoproteiner som finns i Tongkat Ali har visat potential för att främja muskelmassa, stödja fysisk prestation och förbättra återhämtningen.

 

Vetenskapliga bevis och kliniska prövningar:

Flera vetenskapliga studier och kliniska prövningar har undersökt effekterna av Tongkat Ali på fysisk hälsa och prestation. Här är några anmärkningsvärda referenser:

 

 • En studie visade Tongkat Alis potential att minska stresshormoner och förbättra humörtillståndet, vilket kan påverka fysisk prestation positivt ( 9 ).

 

 • Denna pilotstudie publicerad i Phytotherapy Research Journal undersökte effekterna av Tongkat Ali-tillskott hos äldre individer och avslöjade förbättringar i fysisk konditionsparametrar, muskelstyrka och allmänt välbefinnande. ( 13 )

 

 • En studie som involverade 32 män publicerad i Journal of Strength & Conditioning Research gav Tongkat Ali kosttillskott i en daglig dos på 11 g under 4 veckor. Resultaten visade en förbättring av total styrka, speciellt i knäböj, bänkpress och marklyftsövningar ( 14 ).

 

 • Tongkat Ali hade också en positiv effekt på muskelstyrkan hos medelålders kvinnor. University of MARA Technology Malaysia genomförde en studie som involverade 31 kvinnor i åldrarna 45 till 59 år. Studien visade att att ta 200 mg Tongkat Ali dagligen i 12 veckor ledde till en 67% förbättring av bänkpress, en 21% förbättring av överkroppens kraft och en signifikant ökning av handgreppsstyrkan ( 15 ).

 

 • En liknande studie genomförd i 5 veckor på 14 män och publicerad i British Journal of Sports Medicine 2003 visade att Tongkat Ali ledde till förbättringar i både muskelstyrka och storlek. Dessutom upplevde deltagarna betydande förbättringar i atletisk prestation genom dagligt intag av Tongkat Ali ( 16 ).

 

 • En ny studie genomförd 2021 och publicerad i Phytotherapy Research, som använde en placebokontrollerad metod, fann att intag av 400 mg Tongkat Ali och Bergamottapelsin resulterade i en anmärkningsvärd minskning av Body Mass Index (BMI) för 97 överviktiga vuxna under en period på 112 dagar. Denna studie indikerar att Tongkat Ali-tillskott kan hjälpa till att minska kroppsfettet och ta itu med fetma ( 17 ).

 

 • Ett team av forskare från School of Medical Science vid University of Science Malaysia genomförde en 12-veckors studie på 109 män. Gruppen som tog 300 mg Tongkat Ali varje dag upplevde en minskning av höftstorlek, fettmassa och midjemått ( 4 ).

 

 • En studie utförd av University of South Africa fann att Tongkat Ali kan minska kroppsvikten och magfettet utan att påverka vikten av inre organ ( 18 ).

 

 • Forskare vid Medicinska fakulteten, National University of Malaysia upptäckte att Tongkat Ali kan förbättra benstyrkan och potentiellt behandla manlig osteoporos. Detta beror på att Tongkat Ali spelar en avgörande roll för att öka testosteronnivåerna, vilket i sin tur stimulerar produktionen av benbildande celler (osteoblaster) och undertrycker aktiviteten hos bennedbrytningsceller (osteoklaster). Dessa effekter bidrar till bevarandet av benmassa ( 19 ).

 

 • Andra studier ger bevis för att Tongkat Ali-konsumtion stimulerar bildningen av ben genom att främja produktionen av benbyggande proteiner som OCN, RUNX-2 och BMP-2 ( 20 ).

 

 • I en relaterad studie förhindrade Tongkat Ali kalciumförlust hos hanråttor med impotens och osteoporos i deras ben ( 21 ).

 

 

Tongkat Ali uppvisar anmärkningsvärda effekter som ett ergogent tillskott, som främjar fettförlust, ökad energi och uthållighet, stöder benhälsa, hjälper till att återhämta sig efter träning och minskar trötthet. Vetenskapliga studier och kliniska prövningar ger bevis för att inkorporering av Tongkat Ali i en balanserad livsstil kan bidra till ett hälsosamt, lyckligt liv, förbättra dagliga rutiner, relationer och arbetsliv.

 

 

Effekter av Tongkat Ali för lång livslängd: Stödjer ett längre, hälsosammare och mer tillfredsställande liv

Tongkat Ali, en medicinsk ört med en lång historia av traditionell användning, har fått uppmärksamhet för sina potentiella effekter på livslängd, anti-aging, kardiovaskulär hälsa, leverhälsa, immunsystemstöd och mer.

Tongkat Ali erbjuder flera anmärkningsvärda effekter som kan bidra till livslängd och längre förväntad livslängd:

1. Effekter mot åldrande: Tongkat Alis antioxidantegenskaper hjälper till att bekämpa oxidativ stress, som är förknippad med åldrandeprocessen. Genom att neutralisera fria radikaler kan Tongkat Ali hjälpa till att minska cellskador och stödja ett hälsosamt åldrande.

 

2. Kardiovaskulär hälsa: Tongkat Ali har rapporterats ha positiva effekter på kardiovaskulär hälsa genom att främja hälsosamma blodtrycksnivåer, sänka kolesterolnivåerna och förbättra blodflödet. Dessa faktorer bidrar till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, vilket i slutändan stöder livslängden.

 

3. Bättre cirkulation: Tongkat Ali har traditionellt använts för att förbättra blodcirkulationen, vilket säkerställer effektiv leverans av syre och näringsämnen till alla organ och vävnader. Förbättrad cirkulation stöder övergripande hälsa och vitalitet, vilket kan bidra till en längre livslängd.

 

4. Leverhälsostöd: Levern spelar en avgörande roll för avgiftning och allmän hälsa. Tongkat Alis antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper har visat potential för att skydda leverceller från skador orsakade av oxidativ stress och toxiner, inklusive förbättrade avgiftningsprocesser och ökad produktion av leverenzymer.

 

5. Antiinflammatoriska effekter: Tongkat Ali innehåller bioaktiva föreningar som uppvisar antiinflammatoriska egenskaper. Genom att minska inflammation kan Tongkat Ali hjälpa till att förebygga eller lindra kronisk smärta och inflammatoriska tillstånd i samband med åldrande.

 

6. Immunsystemstöd: Tongkat Ali har rapporterats ha immunförstärkande effekter, stödja ett hälsosamt immunsystemsvar och minska risken för infektioner och åldersrelaterad immunförsämring.

 

7. Minskad risk för diabetes: Tongkat Ali har studerats för dess potential att reglera blodsockernivåer och förbättra insulinkänsligheten, vilket kan bidra till att minska risken för typ 2-diabetes.

 

8. Skydd mot cancer: Tongkat Ali innehåller bioaktiva föreningar som uppvisar anticanceregenskaper. Dessa föreningar kan hjälpa till att hämma tillväxten och spridningen av cancerceller, vilket ger potentiellt skydd mot vissa typer av cancer.

 

Farmakologiskt aktiva ingredienser i Tongkat Ali:

Tongkat Ali innehåller olika farmakologiskt aktiva föreningar som bidrar till dess effekter på livslängd och allmän hälsa. Några rapporterade ingredienser inkluderar:

1. Kvassinoider: Tongkat Ali är rik på kvassinoider, såsom eurycomanone, som uppvisar antioxiderande, antiinflammatoriska och anticanceregenskaper. Dessa föreningar bidrar till Tongkat Alis potentiella fördelar för livslängd och allmän hälsa.

 

2. Alkaloider: Tongkat Ali innehåller alkaloider som har visat immunförstärkande effekter och potentiella antiinflammatoriska egenskaper, som stödjer ett hälsosamt immunsystem och minskar kronisk inflammation.

 

Vetenskapliga bevis och kliniska prövningar:

Många vetenskapliga studier och kliniska prövningar har undersökt effekterna av Tongkat Ali på livslängd och allmän hälsa. Här är några anmärkningsvärda referenser:

 

 • En studie utförd av medicinska fakulteten vid University of Malaya visade att Tongkat Ali kan vidga blodkärlen, vilket leder till lägre blodtryck. Denna studie publicerades i Journal of BioMed Research International 2016 ( 22 ).

 

 • Under 2016 undersökte en klinisk studie utförd av Tokyo Medical University och Institute of Life Sciences i Japan effekten av Tongkat Ali på immunsystemet. Fynden avslöjade att intag av 200 mg Tongkat Ali dagligen i 4 veckor ledde till en ökning av T-celler, naiva T-celler och CD4+-celler. Studien omfattade 84 deltagare, inklusive både medelålders män och kvinnor, och testerna var randomiserade och placebokontrollerade ( 23 ).

 

 • En in vitro- studie publicerad 2022 av American Chemical Society och American Society of Pharmacognosy indikerar att kvassinoider som finns i Tongkat Ali (Eurycoma Longifolia) har anti-coronavirusegenskaper, vilket gör dem till potentiella behandlingsalternativ för COVID-19. Andra studier med liknande fynd tyder på att Tongkat Ali skulle kunna vara ett växtbaserat botemedel för att hantera covid-19-symtom ( 24) .

 

 • I en nyligen genomförd placebokontrollerad klinisk studie som genomfördes 2021 upplevde 103 män som tog 100 mg Tongkat Ali dagligen en minskning av urinsyranivåerna från 5,69 mg/dL till 5,03 mg/dL efter 12 veckor. Detta tyder på att Tongkat Ali potentiellt kan bidra till att förebygga risken för gikt och dess associerade flare-ups ( 25 ).

 

 • Under 2019 upptäckte en studie utförd av forskare från Kangwon National University i Korea och Hanoi University of Pharmacy att Tongkat Ali har antiinflammatoriska egenskaper ( 26) .

 

Tongkat Ali erbjuder anmärkningsvärda effekter för lång livslängd, stöder vitala organ och funktioner och förbättrar den övergripande livskvaliteten. Med sina farmakologiskt aktiva ingredienser visar Tongkat Ali lovande när det gäller att främja en längre livslängd och hälsosammare åldrande. Genom att förstå de vetenskapliga bevisen och betrakta Tongkat Ali som en del av ett holistiskt förhållningssätt till välbefinnande, kan individer potentiellt uppleva fördelarna med denna anmärkningsvärda ört för ett hälsosammare och mer tillfredsställande liv.

 

 

Referenser:

 

   1. Tambi, MIBM, et al. (2012). Standardiserat vattenlösligt extrakt av Eurycoma longifolia, Tongkat Ali, som testosteronförstärkare för att hantera män med sent debuterande hypogonadism? Andrologia, 44 (Suppl 1), 226-230.
   2. Ismail, SB, et al. (2012). Effekt av Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) på förbättring av erektil funktion: Systematisk översyn och metaanalys av randomiserade kontrollerade studier. Complementary Therapies in Medicine, 20(3), 166-173.
   3. Leisegang K, Finelli R, Sikka SC, Panner Selvam MK. Eurycoma longifolia (Jack) förbättrar serum totalt testosteron hos män: en systematisk översyn och metaanalys av kliniska prövningar. Medicina (Kaunas). 2022 Aug 4;58(8):1047.
   4. Ismail SB, Wan Mohammad WM, George A, Nik Hussain NH, Musthapa Kamal ZM, Liske E. Randomized Clinical Trial on the Use of PHYSTA frystorkat vattenextrakt av Eurycoma longifolia för förbättring av livskvalitet och sexuellt välbefinnande i Män. Evid-baserat komplement Alternat Med. 2012;2012:429268.
   5. Udani JK, George AA, Musthapa M, Pakdaman MN, Abas A. Effekter av ett proprietärt frystorkat vattenextrakt av Eurycoma longifolia (Physta) och Polygonum minus på sexuell prestation och välbefinnande hos män: en randomiserad, dubbelblind, Placebokontrollerad studie. Evid-baserat komplement Alternat Med. 2014;2014:179529.
   6. Ang HH, Sim MK. Eurycoma longifolia Jack ökar libido hos sexuellt erfarna hanråttor. Exp Anim. 1997 okt;46(4):287-90.
   7. Ang HH, Ngai TH, Tan TH. Effekter av Eurycoma longifolia Jack på sexuella egenskaper hos medelålders hanråttor. Fytomedicin. 2003;10(6-7):590-3.
   8. Sarris J, Panossian A, Schweitzer I, Stough C, Scholey A. Örtmedicin för depression, ångest och sömnlöshet: en översyn av psykofarmakologi och kliniska bevis. Eur Neuropsychopharmacol. 2011 dec;21(12):841-60.
   9. Talbott SM, Talbott JA, George A, Pugh M. Effekt av Tongkat Ali på stresshormoner och psykologiskt humörtillstånd hos måttligt stressade ämnen. J Int Soc Sports Nutr. 2013 maj 26;10(1):28.
   10. George A, Udani J, Abidin NZ, Yusof A. Effekt och säkerhet av Eurycoma longifolia (Physta ® ) vattenextrakt plus multivitaminer på livskvalitet, humör och stress: en randomiserad placebokontrollerad och parallell studie. Food Nutr Res. 16 oktober 2018;62.
   11. Miyazaki K, Itoh N, Saiki P, Kuroki Y. Komplettering med Eurycoma longifolia-extrakt modulerar dygnskroppstemperaturfluktuationer och sömnrytm hos möss. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2022;68(4):342-347.
   12. Okamoto-Mizuno K, Mizuno K. Effekter av termisk miljö på sömn och dygnsrytm. J Physiol Anthropol. 31 maj 2012;31(1):14.
   13. Henkel RR, Wang R, Bassett SH, Chen T, Liu N, Zhu Y, Tambi MI. Tongkat Ali som ett potentiellt örttillskott för fysiskt aktiva manliga och kvinnliga seniorer - en pilotstudie. Phytother Res. 2014 apr;28(4):544-50.
   14. Kreipke VC, Allman BR, Kinsey AW, Moffatt RJ, Hickner RC, Ormsbee MJ. Effekten av fyra veckors prestationstillägg med flera ingredienser på muskelstyrka, kroppssammansättning och anabola hormoner hos motståndsutbildade unga män. J Styrka Cond Res. 2015 dec;29(12):3453-65.
   15. Md Yusof, Sarina & Zakaria, Zaiton & Abd. Hamid Karim, Aminuddin & Aiman, Suhana & Kadir, Zulkifli. (2016). Förbättrande effekter av Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) tillägg på prestationsfunktioner efter styrketräning hos medelålders kvinnor. 10.1007/978-981-287-691-1_1.
   16. Gemensam konferens för BASEM och BASES British Journal of Sports Medicine 2003;37:464-470
   17. Hancke J, Srivastava S, Caceres DD, Burgos RA, Alarcon P. En explorativ dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad studie för att bedöma effekten av CitruSlim på kroppssammansättning och lipidparametrar hos överviktiga individer. Phytother Res. 2021 Dec;35(12):7039-7049.
   18. Solomon MC, Erasmus N, Henkel RR. In vivo-effekter av Eurycoma longifolia Jack (Tongkat Ali) extrakt på reproduktionsfunktioner hos råtta. Andrologia. 2014 maj;46(4):339-48.
   19. Mohd Effendy N, Mohamed N, Muhammad N, Naina Mohamad I, Shuid AN. Eurycoma longifolia: medicinalväxt för förebyggande och behandling av manlig osteoporos på grund av androgenbrist. Evid-baserat komplement Alternat Med. 2012;2012:125761.
   20. Tors HE, Mohamed IN, Hussain Z, Shuid AN. Utforska den molekylära mekanismen för benbildande kapacitet hos Eurycoma longifolia: Bevis på förbättrat uttryck av benrelaterade biomarkörer. J Ayurveda Integr Med. 2018 okt-dec;9(4):272-280
   21. Saadiah Abdul Razak H, Shuid AN, Naina Mohamed I. Kombinerade effekter av Eurycoma longifolia och testosteron på osteoporos med androgenbrist i en manlig råttmodell. Evid-baserat komplement Alternat Med. 2012;2012:872406.
   22. Tee BH, Hoe SZ, Cheah SH, Lam SK. Första rapporten om Eurycoma longifolia Jack Root Extrakt som orsakar avslappning av aortaringar hos råttor. Biomed Res Int. 2016;2016:1361508.
   23. George A, Suzuki N, Abas AB, Mohri K, Utsuyama M, Hirokawa K, Takara T. Immunmodulering hos medelålders människor via intag av Physta® Standardized Root Water Extract of Eurycoma longifolia Jack--A Randomized, Double-Blind, Placebokontrollerad, parallell studie. Phytother Res. 2016 apr;30(4):627-35.
   24. Choonong R, Ruangdachsuwan S, Churod T, Palabodeewat S, Punyahathaikul S, Juntarapornchai S, Ketsuwan K, Komaikul J, Masrinoul P, Kitisripanya T, Juengwatanatrakul T, Yusakul G, Kanchanapoom T, Putalun W. Evaluating the in Vitros Efficacyids Eurycoma longifolia och Eurycoma harmandiana mot förkylning av mänskligt Coronavirus OC43 och SARS-CoV-2 med användning av In-Cell Enzyme-Linked Immunosorbent Assay. J Nat Prod. 2022 23 dec;85(12):2779-2788.
   25. Chinnappan SM, George A, Pandey P, Narke G, Choudhary YK. Effekt av Eurycoma longifolia standardiserat vattenhaltigt rotextrakt-Physta ® på testosteronnivåer och livskvalitet hos åldrande manliga försökspersoner: en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad multicenterstudie. Food Nutr Res. 2021 maj 19;65.
   26. Hien DT, Long TP, Thao TP, Lee JH, Trang DT, Minh NT, Van Cuong P, Lan DT, Dang NH, Dat NT. Antiinflammatoriska effekter av alkaloidberikat extrakt från rötter från Eurycoma longifolia Asian Pac J Trop Biomed 2019;9:18-23. Tillgänglig från: https://www.apjtb.org/text.asp?2019/9/1/18/250265
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.